Aarde-transparant-500x500 (1).png
 

BEN JIJ AARDEBEWUST?

aardebewustzijn BETEKENT voor ons DAT JIJ DOOR HEBT DAT JE ONDERDEEL UITMAAKT VAN DE AARDE MET AL ZIJN PROCESSEN EN DAT ALLE BESLISSINGEN EN STAPPEN DIE JE ZET INVLOED UITOEFENEN OP dit ecologisch systeem.

We herkennen het allemaal, die momenten dat je verwonderd raakt door de natuur. Die regenboog die plotseling verschijnt, een prachtige vlinder die op je schouder komt zitten en de eerste bloemen die weer opkomen in de lente. Alles wat we doen wat wij creëren hebben we te danken aan de aarde. De aarde biedt grondstoffen, voeding, water en de speciale atmosfeer zorgt ervoor dat we hier kunnen leven. En daar sta je in het drukke dagelijks leven soms helemaal niet bij stil.

 De aarde heeft een diameter van 12,753 kilometer maar is nu dichterbij dan ooit. Via het internet, films en boeken kan je erachter komen hoe het bijvoorbeeld op de Noordpool is. En wordt steeds duidelijker welke invloed wij mensen op de aarde uitoefenen. Jij kunt zelf bepalen hoe je leeft en welke keuzes je maakt en hoe deze uitpakken voor de aarde. Want al die mensen bij elkaar zorgen voor een grote impact. 

 
 
 

 DE ECOLOGISCHE VOETAFDRUK ALS MEETINSTRUMENT

De Aarde produceert alles wat we nodig hebben om in onze voedsel-, energie- en andere levensbehoeften te voorzien. Voor de productie en afvalverwerking hiervan is ruimte nodig. De Ecologische Voetafdruk geeft inzicht in de hoeveelheid land (mondiale hectares) die jaarlijks nodig is voor onze consumptie. De grootte van je voetafdruk hangt dus af van je leefgewoonten.

Je kunt meten hoeveel ruimte nodig is voor de productie van wat we gebruiken en de opname van de CO2 die we uitstoten. Deze ruimte kan omgerekend worden naar de hoeveelheid productief land, in gha (mondiale hectare) gemeten. Dit heet de Ecologische Voetafdruk. Bij een eerlijke verdeling is per persoon wereldwijd 1,8 gha beschikbaar. Wereldwijd gebruiken we nu gemiddeld 2,6 gha per persoon. We vragen dus meer dan dat er is, omdat we hulpbronnen sneller verbruiken dan de aarde kan aanvullen en interen op haar reserves. Dit is een van de redenen dat er steeds minder ruimte overblijft voor de natuur. De ecologische voetafdruk heeft veel invloed op de natuur. Leefgebieden van dier- en plantensoorten verschralen en verdwijnen zelfs. De mens is met de natuur in concurrentie om de beschikbare ruimte, waarbij de natuur het steeds vaker verliest. De rijkdom aan soorten dieren en planten (biodiversiteit) neemt af.

BENIEUWD WAT JOU VOETAFDRUK IS.

KLIK HIER VOOR DE TEST -


MEER WETEN?

Meer weten over de voetafdruk klik hier

Wil je tips om je voetafdruk te verkleinen klik hier

Ben je op zoek naar inspiratie en informatie over het milieu klik hier